День обізнаності про аутизм

Щорічно 2 квітня у світі відзначається День поширення інформації про аутизм, установлений Генеральною Асамблеєю ООН у 2007 році. У цей день, зокрема, організовуються освітні заходи, присвячені інформуванню суспільства про проблеми аутизму.

Аути́зм або авти́зм[26] (грец. autos — «сам»; аутизм — «занурення в себе»; рідше — синдром Каннера) — розлад розвитку нервової системи, який характеризується порушенням соціальної взаємодії, вербальної й невербальної комунікації, і повторюваною поведінкою, існують складнощі у взаємодії із зовнішнім світом, з цього приводу виникають порушення в соціалізації. Людина з аутизмом часто уникає спілкування: будь-яке порушення повсякденного розпорядку й стереотипів виявляється йому трагедією; проте інтелект у таких людей не завжди понижений, часто виявляються так звані «острівці знання» — області, у яких здібності особи досягають нормального або навіть геніального рівня.

Пропонуємо до перегляду мультфільм, який допоможе зрозуміти у чому полягає цей розлад і як слід поводитись із ровесниками, що його мають.


Мультфільм, що доступно розказує про аутизм та прийняття людей з аутизмом — «Дивовижні речі трапляються» («Amazing Things Happen») перекладено українською. Він буде корисним і для дорослих.

Переклад зробили Ольга Ладна та Анна Кот, озвучила радіоведуча Юлія Калиновська. Автор Alex Amelines надав право перекласти та поширювати мультик безоплатно.

Короткий мультфільм, який розповідає про спеціальні браслети, що носять діти з аутизмом. Побачивши, що така дитина загубилась, їй слід допомогти дістатися додому.