День профілактики синдрому хронічної втоми

Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми відзначається в другій декаді травня. Перші заходи стали проводиться вже з 1992 року. Дата присвячена до святкування дня народження сестри милосердя Флоренс Найтінгейл.

Головна проблема синдрому хронічної втоми полягає в тому, що люди, у яких є цей стан, іноді помічають, що їм ніхто не вірить. «Їм часто кажуть, що це все просто в їх головах, а це дуже реальна і болісна хвороба, яку більше не можна ігнорувати», - говорить доктор медицини Джейкоб Тейтельбаум, автор книги From Fatigued to Fantastic (експерт, який спеціалізується на лікуванні хронічної втоми і фибромиалгії).

Як і багато «невидимих хвороб», синдром хронічної втоми часто супроводжується соціальною дисгармонією. Багато людей, які живуть з ним, страждають від соціальної ізоляції і депресії. Хронічні хвороби і депресія часто йдуть рука об руку. Нерідко люди з цим синдромом прагнуть обмежувати звичайний для здорової людини об’єм роботи. Деякі навіть тимчасово прикуті до ліжка. Не дивно, що люди з CFS часто відчувають себе ізольованими і пригніченими.
Але рішення є! Деякі зміни способу життя можуть допомогти. Хоча на сьогодні і немає ніякого вираженого медикаментозного лікування для страждаючих цим синдромом, деякі зміни поведінки неодмінно допоможуть полегшити симптоми і навіть перемогти хворобу. У числі їх - хороший нічний сон (в ідеалі від восьми до дев’яти годин на добу) є ключовим, тому що недостатній сон може тільки погіршити стан. Вживання збалансованої дієти і активність, в межах ваших можливостей, звичайно. Постарайтеся зосередитися на тому, що вам подобається, корисно і не доставляє дискомфорт