М'язова релаксація


Найперше, що реагує на страх — це наше тіло.
Ми можемо помітити, що під час повітряної тривоги чи іншої небезпеки тіло напружується. Це відбувається через вивільнення кортизолу, який ще називають гормоном стресу. Ми не можемо контролювати цей момент.

➡️ Кортизол впливає практично на всі фізіологічні процеси в організмі. При реакції на загрозу, вивільняється кортизол, пришвидшується серцебиття, кров прибуває до великих м'язів — щоб була змога або нападати або тікати. 
Одна з причин спазму в м'язах — велика кількість кортизолу. Ці тілесні відчуття сприймаються вегетативною нервовою системою як сигнал для мобілізації. Тому, коли навіть реальної загрози немає, а тіло напружене, ми продовжуємо відчувати неспокій. 

Щоб собі допомогти, психотерапевт Вадим Мельник @mlnk.vdm радить наступні вправи на тілесно-м'язову релаксацію:

🍋 Сісти, випрямити руки і стиснути кулаки так сильно, ніби ти вичавлюєш два лимона, а потім струснути руки від залишків соку.

🍋 Сидячи, випрямити ноги та руки,  уявити, що їдеш на крутому мотоциклі, а в обличчя б'є потік вітру, тому обличчя ми також напружуємо. Стискаємо усі м'язи одночасно — обличчя, руки, ноги, спину, сідниці. Затримуємо на кілька секунд і відпускаємо.

🍋 Стати на ноги, уявити, що ти пильний килим, який потрібно протрусити. І по черзі простукати кожну ділянку свого тіла, починаючи з голови, закінчуючи ступнями. Особливо великі м'язи — спину та ноги. 

🍋 Уявити, що ти велика волохата собака, яка щойно плавала в річці,  вийшла на берег і витрушує залишки води з усього тіла. 

🔹 Повторювати можна не лише коли відчувається стрес, а щодня для профілактики м'язових спазмів. 
Прості вправи, але працюють, бо коли м'язи розслабляються — посилають мозку сигнали спокою.