Міжнародний день людей з інвалідністю. Чому варто про це знати?


Наше життя неможливе без надій, прагнень та сподівань. Однак, ніхто із нас не захищений від подій, які можуть повернути життя у зовсім інший ритм. Щороку 3 грудня відзначається Міжнародний день людей з інвалідністю. Переймаючись буденним життям, ми повинні замислюватись про проблему інвалідності не лише 3 грудня, а протягом усього часу дбати про своє оточення.  

Чому важливо знати правила культури спілкування з особами, які мають інвалідність? Тому що досить часто, через власну необізнаність, при спілкуванні із людиною, яка має інвалідність, ми ставимо у незручне становище і себе і її. Отож, що потрібно знати?

1. Коректно називати людей, які мають інвалідність «дитина/особа/людина, яка має інвалідність». Однак, найкращий спосіб – це називати людину по імені.

2. Не треба ставити інвалідність на перше місце. При спілкуванні із людиною, яка має інвалідність, перш за все, спілкуйтеся із нею, як із людиною.

3. Перед тим як допомагати обов’язково спитайте, чи потрібна ваша допомога. 

4. Не торкайтеся людину з інвалідністю або її спеціальних пристроїв без її на те згоди.

5. Зважайте на  простір, в якому ви спілкуєтеся із людиною, яка має інвалідність. Погодьтеся, людині на візку буде важко прогулюватися з вами по нерівній поверхності. 

6. Думайте перед тим, як говорити. Люди, які користуються інвалідним візком, «ходять» гуляти в парк, а не «їздять». Із незрячою людиною не коректно вживати вислів «побачимося». При спілкуванні із людиною, яка спілкується жестовою мовою  і має перекладача, завжди дивіться на співрозмовника, а не на самого перекладача. 

7. Не задавайте некоректних запитань типу: «А ти такий від народження?», «Це, мабуть, була жахлива аварія?», «Ти сумуєш за тим часом, коли ще могла бачити?».

8. Не жартуйте на тему інвалідності з людиною, яка має інвалідність. 

9. Не жалійте та не героїзуйте людей з інвалідністю. 

Пропоную переглянути мультфільми, які допоможуть краще зрозуміти проблему та сформувати толерантність:
- «Мотузки», 2014 рік, розповідь про справжню дружбу: https://youtu.be/Sb3h3HKuvQI 
 - «Подарунок», 2015 рік, історія про дружбу хлопчика і собаки, яких об’єднує спільний біль: https://youtu.be/8B3PBCLpRMo;
- «Тамара», 2013 рік, це розповідь про дівчинку з порушенням слуху, яка обожнює танцювати: https://youtu.be/B4frsp-rR6c;
- «Поза зором», 2010 рік, історія, яка розповість дещо про світ людей з порушенням зору: https://youtu.be/4qCbiCxBd2M.