Булінг: як розпізнати і подолати.

Булінг: боятися не треба протидіяти

Слово «булінг» походить від англійського слова «to bully», що у перекладі на українську означає «знущатися». Відразу слід наголосити на тому, що булінг досить часто плутають із сваркою, конфліктом, бійкою тощо. Однак, булінг розтягнутий у часі, права та сили жертви та кривдника завжди різні, він має фіксовані та важко змінні типи учасників: жертва, кривдник, помічник кривдника, захисник жертви.

Булінг - це специфічний тип деструктивної поведінки, який включає насильницькі дії кривдника по відношенню до жертви, яка не має можливості себе захистити; дії, які спрямовані на шкоду жертві, є тривалими, систематичними та відбуваються для фізичного або психологічного задоволення кривдника.
Дослідники виділяють структуру булінгу, до якої відносять кривдника, жертв та спостерігачів.

Ініціатори, або кривдники, характеризуються високим потенціалом загальної агресивності і можуть кривдити не тільки однолітків, але і педагогів та батьків.

Жертви досить часто стикаються із психологічним насиллям, характеризуються ізольованістю, самотністю, відчуттям небезпеки та тривоги. Для них характерними є ознаки депресії, високий рівень тривожності та інші подібні негативні емоційні прояви.

Спостерігачі характеризуються тим, що спостерігають за булінгом, однак, не втручаються у ситуацію.

Що ж робити у ситуації булінгу?

1. Не мовчати! Досить часто жертва булінгу соромиться розповісти про те, що її кривдять. Однак, в такому випадку, ситуація не вирішується, а ще більше загострюється. Необхідно звернутися до батьків, педагогів, психологів або інших дорослих, які зможуть надати допомогу.

2. Інформувати молодь про те, що таке булінг, його особливості та, що важливо, відповідальність, яку можуть понести кривдники (або інші учасники булінгу).

3. Усвідомити, що булінг - це ненормально, це погано, так не має бути. Міфи про те, «що булінг - це розповсюджене явище, на яке ніхто не звертає уваги» або «ситуація якось сама вирішиться» помилкові. Будь-яку проблему (а булінг - це проблема) необхідно вирішувати!

Саме про ці нюанси розмовляли на зустрічах з першим курсом весь третий тиждень офлайн навчання.