Всесвітні день без тютюну

Сьогодні 31 травня у Всесвітній день без тютюну, ВООЗ нагадує, що тютюн руйнує наше довкілля, завдаючи ще більше шкоди здоров’ю людей.

Турбуватися про своє здоров’я під час війни є надзвичайно важливим для кожного українця. Якраз зараз в стані стресу гостро постає ризик нездорової поведінки – наприклад, переїдання, початок куріння або збільшення вживання тютюнових чи нікотинових виробів. 
Однак, це не лише руйнує ваше здоров’ю, але й завдає шкідливого впливу на навколишнє середовище.

Повірте, кинути курити — одне із кращих рішень у вашому житті! Хоча в період війни можливо доведеться докласти трохи більше зусиль.
 ✅ Для початку пройдіть 

Психологічна (емоційна) залежність

Ви можете не усвідомлювати цього, однак як курець ви асоціюєте сигарети та процес куріння з певними емоціями, думками та переконаннями. Одне із завдань в процесі відмови від куріння – розірвати ці підсвідомі зв’язки. Деякі з них однакові для багатьох – люди курять, коли вони у стресі, злі, засмучені і навіть щасливі. Насправді, використовувати сигарети для того, щоб впоратися із цими почуттями, – неправильно і безглуздо. Адже це жодним чином не дозволить усунути причину проблем або якось вплинути на ваш стан.

Тому варто подумати про те, які саме емоційні стани, пов’язані з курінням, є першочерговими для вас, та що можна зробити для їх подолання.

Ось орієнтовний перелік таких станів, однак ви можете додати до нього щось своє.

◦ збудження◦ пригнічення
◦ роздратування◦ щастя
◦ стрес◦ самотність
◦ депресія◦ задоволеність
◦ сум◦ розчарування

Приклади того, що можна зробити, щоб «розірвати» зв’язки між емоційним станом і курінням та подолати залежність.

  • Зробіть дихальні вправи – глибоко вдихніть та видихніть 10 разів.
  • Займіться фізичними вправами – це допомагає розслабитися психологічно; окрім того, під час фізичних навантажень виділяється ендорфін – гормон щастя – який також позитивно впливає на самопочуття.
  • Послухайте класичну музику або прийміть гарячу ванну – це допоможе розслабитися, знизити рівень гормону стресу.
  • Подивіться цікавий фільм, зустріньтеся з друзями – це допоможе відволіктися, покращити настрій.

Окрім того, що існують асоціації між курінням та емоціями чи почуттями, також існують асоціації між курінням та переконаннями. Такі переконання можуть включати (але не обмежуватися) твердження:

  • «Куріння допомагає мені розслабитися»
  • «Куріння недуже шкідливе»
  • «Курити круто»
  • «Куріння допомагає не набирати вагу» тощо.

Для того, аби не дозволити таким переконанням, а вірніше міфам, завадити реалізації вашого рішення кинути курити, важливо пам’ятати та постійно нагадувати собі про ризики від куріння та переваги від припинення. Ви можете придумати для себе прості і позитивні тези, як-то: «Відмова від куріння допоможе зберегти моє здоров’я та гроші», «Відмова від куріння – це добре для моїх рідних» тощо для того, аби розірвати асоціації між курінням та негативними переконаннями.

✅ Створіть свій власний план відмови від куріння на основі план припинення куріння .

Більше порад на сайті Сервісу з припинення куріння.

Відмова від куріння принесе користь здоров’ю та довкіллю.
Не дай тютюновому ворогу тебе вбити!