А ви вже знаєте про "червону лавку"?

Вінниця - перше місто України, де встановили «Червону лавку»,  як символ протидії домашньому насильству.

10 грудня, у Вінниці на проспекті Космонавтів встановили «Червону лавку». Мета ініціативи - привернути увагу громадськості до проблеми домашнього насильства. На лавку прикріпили табличку із місцевими та національними контактами протидії насильству. Також на ній волонтери десятьма мовами світу написали заклик «Ні насильству!». 

«Червона лавка» – це ініціатива, пов’язана із запобігання домашньому насильству. Ідея народилася в Італії у 2014 році. Вона передбачає встановлення або фарбування лавок у яскраво-червоний колір та наклеювання табличок із контактами спеціалізованих служб підтримки для постраждалих від домашнього насильства. 

«Червоні лавки» є практично в усіх містах Італії, Латинської Америки та Австралії. Ідея встановити таку лавку у Вінниці належить італійському волонтеру ГО «Центр розвитку Пангея Ультіма» Маттео Редаеллі, який понад півроку прожив у Вінниці. Вінницька міська рада охоче підтримала таку ініціативу.

«Червона лавка» надає моральну підтримку людям, які постраждали від домашнього насильства, підвищує обізнаність кожного, хто проходить повз. Я знаю, що в Україні діє закон щодо створення притулків для жінок, які постраждали від домашнього насильства.  Вінниця не забарилася і однією з перших втілила закон у життя. І цим вкотре продемонструвала, наскільки прогресивним та європейським є місто. «Червона лавка» у Вінниці стане ще одним інструментом для захисту жінок від домашнього насильства», - зазначив італійський волонтер ГО «Центр розвитку Пангея Ультіма» Маттео Редаеллі.

На відкриття «Червоної лавки» зібралися представники департаменту соціальної політики Вінницької міської ради, соціальних служб, іноземні волонтери, правоохоронці та небайдужі вінничани. 

«Реалізація такої ініціативи у нашому місті дозволить привернути увагу населення до проблеми домашнього насильства та об’єднати людей, які постраждали. Вінничани мають знати, куди звертатися у випадку проявів насильства, хто їх підтримає та допоможе», - зазначила директорка Вінницького міського центру соціальних служб Наталія Добровольська.

Також Наталія Добровольська додала, що для людей, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі у Вінниці створили Денний центр соціально-психологічної допомоги, а також мобільну бригаду соціально-психологічної допомоги. 

Денний центр розташований за адресою: м. Вінниця, проспект Космонавтів, 30, каб. 303-304. Телефони: 098-900-15-60; 093-900-15-60.

Джерело