Підготовка до ЗНО

 У період підготовки до тестування радикально змінювати режим дня не треба, тому що різка зміна звичного способу життя погано позначається на біологічних ритмах людини і вимагає тривалого періоду адаптації. Тому під час підготовки до тестування слід залишити свій режим дня тим самим, внести лише деякі мінімальні корективи.

Не рекомендується посилювати навчальне навантаження за рахунок сну. Спокійний тривалий сон знімає розумову втому, відновлює витрачені сили організму, а так само відіграє важливу роль у механізмах пам'яті людини. Тому скорочення сну може призвести до млявості, поганого психічного самопочуття, апатії, що просто неприпустимо! Якщо є можливість, бажано додати до основного сну вночі ще годину півтора денного сну (короткотермінового).

Наступним найважливішим чинником правильної підготовки до ЗНО є правильне харчування. Під час інтенсивної розумової роботи рекомендується чотирьох разове харчування. У раціоні має бути достатня кількість білків, вітамінів і рослинних жирів. Харчування має бути середньої калорійності. Дуже важлива наявність в їжі свіжих рослинних продуктів - овочів і фруктів. В якості основних джерел вітамінів можна використовувати житній хліб, яйця, печінку, а так само мед та волоські горіхи.

Нестача води в організмі різко знижує швидкість нервових процесів. Отже, перед іспитом або під час нього доцільно випити кілька ковтків води. Найкраще підходить мінеральна вода, бо вона містить іони калію або натрію, що беруть участь в електрохімічних реакціях. Можна пити просто чисту воду або зелений чай. Всі інші напої з цієї точки зору даремні або шкідливі.

Правильно організований побут так само є найважливішим чинником, так як від здатності організму переносити навантаження залежить багато чого. Категорично не рекомендується активно займатися чим-небудь вночі, приймати багато кофеїну і зловживати нікотином. Ці речі краще виключити взагалі!

КОНТРОЛЬ НАД СТРЕСОМ

ЗАГАЛЬНІ ПОРАДИ: ЯК УПОРАТИСЯ ІЗ СТРЕСОМ ПІД ЧАС ВИПРОБУВАНЬ

Повірте в себе. Ви не змогли вивчити той чи інший предмет, якби не були до того здатні. А це значить, що, якщо Ви виділите достатньо часу і підготуєтеся до іспиту належним чином, то обов'язково покажете себе без зайвого хвилювання й занепокоєння.

Не намагайтеся завжди зробити все. Завжди бути успішним і тягнутися до зірок — це прекрасно. Але при цьому необхідно дотримуватися балансу. Думаючи, що оцінка нижча за «відмінно» означає провал, Ви зводите для себе психологічний бар'єр. Необхідно завжди намагатися робити все добре, але не забувати, що ніхто не може постійно залишатися ідеалом.

Якщо чогось не розумієте у теоретичному матеріалі, то сплануйте й уживайте послідовних заходів для подолання проблеми.

Не тримайте все в собі. Шукаючи підтримки у друзів , батьків, педагогів та розповідаючи їм про проблеми, Ви значно знижуєте свою тривогу перед майбутнім випробуванням.

Дивіться на все у перспективі. Випробування можуть здаватися Вам найзнаковішою подією сьогодення, але в контексті всього Вашого життя — це дрібниці.

НАПЕРЕДОДНІ ІСПИТІВ

Багато хто вважає: для того, щоб повністю підготуватися до іспиту, не вистачає всього однієї, останньої перед ним ночі. Це неправильно. Ти вже втомився, і не треба себе перевтомлювати. Навпаки, з вечора перестань готуватися, прийми душ, зроби прогулянку. Виспись якнайкраще, щоб встати відпочившим, з відчуттям свого здоров'я, сили, "бойового" настрою. Адже іспит - це своєрідна боротьба, в якій потрібно проявити себе, показати свої можливості і здібності.

ПОРАДИ ЩОДО ПІДГОТОВКИ ДО ВИПРОБУВАНЬ, ТЕСТІВ, ІСПИТІВ

1. Залишіть для підготовки до випробувань достатньо часу, щоб не виникла ситуація, коли потрібно прочитати ще щось в останню хвилину. Цей підхід дозволить значно підсилити Вашу впевненість у своїх силах, адже Ви знатимете, що витратили достатньо часу на підготовку й підготувалися добре.

2. Складіть розклад своєї підготовки до іспитів, тестів, щоб Ви змогли стежити за часом і моніторити власний прогрес. Залишіть час на відпочинок і розваги, щоб уникнути перевтоми.

3. Тільки-но Ви помітите, що увага розсіюється, а Ваш мозок почав утомлюватися, влаштуйте короткий відпочинок. Після того, як будете готові працювати далі, повертайтеся до занять.

4. Експериментуйте із різними методиками підготовки, щоб заняття стали для Вас розвагою і Ваша мотивація зросла.

5. Не пийте занадто багато кави і газованих напоїв: кофеїн тільки більше збудить Ваш мозок і зробить його менш сприйнятливим до інформації. Харчуйтеся частіше і правильно – у період активної підготовки до випробувань Вашому мозку потрібно більше поживних речовин.

6. Регулярні, але помірні фізичні вправи підсилять Вашу енергію, прояснять мислення і знизять відчуття стресу.

7. Спробуйте вправи йоги, дихальну гімнастику або інші способи розслаблення й подолання стресу. Вони допоможуть Вам зняти напруження, підсилять концентрацію уваги, а також поліпшать сон.

ЯК ПОВОДИТИСЯ ПІД ЧАС ТЕСТІВ, ІСПИТІВ

1. Уникайте паніки. Нервувати перед іспитом — це природно, але панікувати — непродуктивно, тому що Ви не зможете мислити чітко.

2. Найшвидший і найбільш ефективний спосіб подолання відчуття стресу й паніки — це заплющити очі й зробити кілька повільних, глибоких вдихів і видихів. Це заспокоїть Вашу нервову систему. Одночасно можна проговорити про себе кілька разів: «Я спокійний і розслаблений» або «Я знаю, що зможу це зробити, і зроблю добре».

3. Якщо Ви відчуваєте у своїй голові порожнечу — не панікуйте! Паніка тільки ускладнить процес згадування та сприйняття інформації. Натомість спробуйте на хвилину зосередитися на повільному, глибокому вдиху. Якщо Ви все ж не можете згадати необхідної інформації, переходьте до іншого питання; поверніться до забутого пізніше.

4. Після іспиту не потрібно марно гаяти час, засуджуючи та критикуючи себе за те, що, на Вашу думку, ви зробили не так. Найчастіше власна самооцінка буває найбільш критичною. При¬вітайте і похваліть себе за те, що зробили правильно.

5. Якщо випробування справді змушують Вас почуватися нездоровим, турбують або гнітять, не ховайте своїх почуттів. Поговоріть із ким-небудь про це. У деяких культурах люди думають, що ділитися своїми почуттями й турботами з іншими — неправильно. Але це єдиний спосіб одержання допомоги й підтримки! В Англії кажуть: «Проблема, якою ти поділився, — вирішена проблема». Отже, Ви обов'язково маєте знайти того, з ким можете поділитися своїми турботами. Може, це буде Ваш друг, колега або член родини. Або директор чи його заступник. Або методист. Пам’ятайте, Ви – не один!