21 березня День дітей з синдромом Дауна.

 



      Дату вибрано не випадково. Синдром Дауна – це генетична аномалія, якій притаманна додаткова хромосома. Люди з цим синдромом мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46.   Тобто, синдром Дауна являє собою трисомію за 21-ю хромосомою. Тому й обрано березень як  третій  місяць року- трисомія, 21 хромосома - 21 день. 21 березня.

Ми будуємо толерантне суспільство, демократичне,  де для кожного, незалежно від наявності якоїсь особливості є можливість бути щасливим. Для щастя потрібно так мало, але й так багато: мати друзів, мати свою сім’ю, бути коханим/коханою, бути важливим у суспільстві.

Важко кожному у досягненні своєї мети, але коли взнаєш, що й люди з синдромом Дауна попри все досягли своєї мети, перестаєш скиглити та берешся за свою справу з новими силами.

Паскаль Дюкенн - бельгійський актор з синдромом Дауна, перший, хто отримав приз за кращу чоловічу роль на Канському фестивалі в 1996 році за роль Жоржа у фільмі "День восьмий". Крім того, за свою діяльність в 2004 році Паскаль став командором ордена Корони (по суті - лицарем). Такої честі його удостоїв король Бельгії.

Пабло Пінеда - перший, хто з синдромом Дауна отримав університетську освіту з психопедагогіки. Він ще й актор, знявся в 6 фільмах: у 2009 році йому дали "Срібну мушлю" -  приз Міжнародного кінофестивалю в Сан-Себастьяні за головну чоловічу роль у фільмі "Я теж".

Тім Харріс - власник "найдружнішого ресторану в світі", що знаходиться у штаті Нью-Мексико. Девіз ресторану; "Сніданки! Ланчі! Обійми Тіма" включені в меню і вважаються "Безкоштовним фірмовим блюдом". Ресторатор захоплюється спортом. Тім грає в волейбол та гольф й не раз ставав переможцем Спеціальної Олімпіади (Specsal Olympics World Games).

     Мелані Сегард добилася свого і стала ведучою на телебаченні. Мелані попросила власників телеканалів дати ій можливість з'явитися на екрані, якщо ії сторінка набере 100 тисяч лайків. На своїй сторінці в Фейсбуці вона звернулась за підтримкою. Мелані каже, що вона інша, але вона може робити багато різних речей та готова це довести. І за кілька днів необхідний план був перевиконаний, замість 100 тисячі у неї стало 255 тисяч шанувальників. Дивіться на Ютуб-каналі "Мелані може це робити".

Медлін Стюарт - дівчина з Австралії, стала найвідомішою моделлю з синдромом Дауна. Вона рекламує одяг, косметику і сумки, бере участь у модних показах і фотосесіях.

Мабуть, успіх  Медлін надихнув маленьку чернівчанку Марію Куваєву втілити свою мрію у реальність. Зараз фото  Марійки,  красуні з синдромом Дауна,  публікують у найбільших виданнях Великої Британії, Німеччини, Франції, України тощо. Обличчя чернівчанки можна побачити на афішах міжнародних соціальних проектів.

Карен Гаффні є президентом Karen Gaffney Foundation, некомерційної організації зі штаб-квартирою в Портленді, штат Орегон, "покликаної відстоювати шлях до повного включення людей з синдромом Дауна та іншими порушеннями". Вона стала першою людиною з синдромом Дауна, яка переплила Ла-Манш, встановила кілька рекордів, завоювала золото Паралімпійських ігор з паралізованою ногою.

 Марія Нефьодова, москвичка, яка стала першою працевлаштованою людиною з синдромом Дауна в Росії. Марія працює помічником педагога в центрі "Даунсайд Ап", де проводяться заняття для особливих дітей. Також вона є актрисою "Театру Простодушних" і грає на флейті. 

Серед ваших сусідів теж є люди з особливими потребами. В першу чергу в цій фразі наголошую не на потреби/інвалідності, а на те, що вони ЛЮДИ. ЛЮДИ з інвалідністю.