"Політ над гніздом зозулі"

 Вінницький академічний музично-драматичний театр імені Миколи Садовського повернув до свого репертуару легендарну виставу "Політ над гніздом зозулі". Ми побували на першій "відновленій" виставі 3 лютого.

Вперше "Політ над гніздом зозулі" у Вінниці поставили під керівництвом львівського режисера, заслуженого діяча мистецтв України Вадима Сікорського. Прем‘єра відбулася у березні 2010 року, і певний час спектакль був дуже популярним. Адже створено його було за культовим романом Кена Кізі "Пролітаючи над гніздом зозулі".

Згодом вистава втратила свою актуальність, та нині вистава отримала шалену зацікавленість публіки. Екранізація роману досі входить до списку 250 найкращих фільмів в історії людства. Щодо театрів, то наявність в репертуарі "Польоту..." є таким собі "гарним тоном".

Сюжет:

У звичайний дурдом, де лікуються звичайні психи і ведуть їх звичайні лікарі, потрапляє звичайний псих. Та чи все так звичайно?

Чому по своїй волі ці психи опинилися тут? Як змінить їхній звичний плин життя поява новачка?

Відповіді на ці та інші питання у виставі «Політ над гніздом зозулі», де у центрі сюжету – протистояння однієї людини цілій системі, суспільству зі своїми законами і уявленням про життя. Чи зламає ця система людину та чи вдасться одній людині підбурити суспільство на рішучі дії – покаже час.

17 вересня День народження американського письменника-бунтаря - автора культового роману "Політ над гніздом зозулі".

Кілька цікавих фактів:

Роман «Політ над гніздом зозулі» Кен Кізі написав під впливом своєї роботи у шпиталі в Менло Парку й експериментів з галюциногенами.

Роман було опубліковано в 1962 році, він миттєво завоював популярність, а в 1963 його перероблено в успішну постановку. Вже у 1975 році знято однойменний фільм, що отримав «Велику Пятірку» премій «Оскар», а також 28 інших нагород і 11 номінацій.

Сам Кен Кізі жодного разу не бачив екранізацію своєї книги, та більше - подав до суду на продюсерів фільму через те, що у стрічці розповідь, на відміну від книги, йде не від особи Вождя Бромдена. «Політ над гніздом зозулі» посів 58 місце у Рейтингу 100 найкращих книг усіх часів журналу Ньюсві.

Уроки котрі ми засвоїли співпереживаючи головному герою Мак Мерфі:

Доки не спробував, ніхто не доведе мені, що я не можу.

Хто розучився сміятися, той втратив підпору.

Якщо хтось хоче тебе притиснути, то найсильніше ти його засмутиш, якщо вдаш, ніби він тебе зовсім не турбує.