Маршрут безпеки







 В рамках акції "16 днів без насильства" соціально-психологічна служба провела інтерактивну просвітницьку виставку-гру "Маршрут безпеки". "МБ" з профілактики ВІЛ/СНІД для "кухарів, кондитерів" групи ТУ √ 21. За тривалий час дистанційного навчання як фасілітатори так і учні неймовірно скучили за офлайн форматом спілкування. 

«Маршрут Безпеки» - це сучасний комунікативний інструмент з питань репродуктивного здоров’я, який безпосередньо націлений на профілактику ВІЛ/СНІДу та ІПСШ. Він поєднує низку комунікаційних та тренінгових напрацювань з інтерактивними іграми. Це мандрівка найважливішими питаннями репродуктивного здоров’я та сексуальності. 

«Маршрут Безпеки» складається з п’яти станцій, на кожній з яких висвітлюється актуальна тема з життя молоді, яка допомагає пов’язати власні життєві ситуації та досвід учасників з особистим ризиком інфікування ВІЛ та ІПСШ. 

Під час "подорожі" учні активно спілкувалися і ділилися з іншими знаннями й думками щодо репродуктивного здоров’я, пов’язаного з власними цінностями та ставленням. Завдяки дискусіям у групах однолітків учасники розвивали здатність мислити критично й незалежно. Вони вчилися пов’язувати свої особисті поведінкові ризики із можливими наслідками та розробляти особисті профілактичні стратегії. 

На першій станції "Шляхи передачі ВІЛ" разом з психологом Вінницького міського центру соціальних служб Оленою Олегівною Гудимовою  учасники оцінювали ризики інфікування на прикладі життєвих ситуацій. І з'ясували для себе що комар не є загрозою ВІЛ- інфікування.

На другій станції "ВІЛ/СНІД: питання і відповіді" уточнювали різні аспекти ВІЛ-інфікування разом з психологом Вінницької міської соціальної служби Іриною Петрівною Ковиліною.

На третій станції "Поруч з тобою" с заступником з виховної роботи Світланою Володимирівною Рабодзей учасники розглядали як ВІЛ-інфекція впливає на життя людини і з якими складнощами можуть зіткнутися віл-позитивні люди та їх близькі.

На четвертій станції "Захист від ВІЛ, ІПСШ та засоби контрацепції" соціальний педагог Тетяна Юріївна Гандзюк познайомила учнів з арсеналом контрацепції. Незважаючи на відносно дорослий вік, а це юнаки та дівчата після 11 класу, тобто 17 років, були здивовані інформацією що  навіть після першого і єдиного сексуального контакту можна завагітніти і отримати ІПСШ.

На п'ятій станції "Твоє життя - твій вибір" разом з практичним психологом Ольгою Евгеніївною Гаджук учасники поліпшували/ набували навички самостійного, свідомого прийняття рішень.

«Маршрут Безпеки» зацікавив молодь, адже має ряд переваг

1. Максимально відповідає реальним потребам та інтересам учнів;

2. Ініціює рівноправний діалог;

3. Спонукає учасників до активної взаємодії;

4. Залучає особистий досвід учасників, аналізує реальні ситуації з повсякденного життя;

5. Звертається до емоцій та поведінки.