Різдвяні свята все ближче, тож і ми поринаємо у казкову атмосферу!
Захоплюємось тим, як і що розповідає Ольга Зубко:

"Понад 100 років лине світом славнозвісний "Щедрик" (відомий в англомовній версії під назвою "Carol of the Bells") Миколи Леонтовича. Вперше твір було виконано у 1916 році в Києві. Простенька мелодія, що складається лише з трьох нот, в обробці композитора отримала нову неймовірну енергетику. 

Геніальний композитор, хоровий диригент, громадський діяч, педагог, збирач українського фольклору  народився на Поділлі 13 грудня 143 роки тому і  є одним із засновників української національної композиторської школи (1877-1921).

Від батька-священника Леонтович успадкував гарний голос, любов до музики, щирий український гумор, а від матері - красу і ніжну музичну душу. В родині Леонтовичів завжди звучала музика. Маленький Микола не лише співав, а й диригував своєрідним хором, що складався з брата і сестер.

Музично-творча спадщина Миколи Леонтовича, якому доля відвела лише 43 роки - це понад сто творів обробок українських народних мелодій (“Щедрик”, “Козака несуть”, “Дударик”, “Із-за гори сніжок летить”, “Женчичок-бренчичок”, “Гаю, гаю, зелен розмаю“ та інших), хори на слова українських поетів “Льодолом”, “Літні тони”, “Легенда” та “Моя пісня”, незакінчена опера до дитячої казки Б. Грінченка “На русалчин Великдень”. 

Миколу Леонтовича ще називали Бахом у хоровій музиці. Геніальний композитор у своїх творах все життя пропагував українську культуру . Він збирав та обробляв козацькі пісні, створюючи високохудожні твори-пісні".

11 жовтня 2018 року на базі "Книгарні Є" відбулася презентація твору чудового роману "Прилетіла ластівочка" Ірен Роздобудько про Миколу Леонтовича. Твір побачив світ у 2018 році. Мені пощастило бути присутньою разом з учнями тоді ще першого курсу майбутніми кухарями, кондитерами, слюсарями з ремонту автомобіля на тому заході.

Головний “герой” роману - “Щедрик”, прадавня слов’янська колядка, якій дав життя Микола Леонтович, і яка  вже понад сто років, завдяки хору Олександра Кошиця, мандрує світом у тисячах виконань як “Різдвяний гімн дзвоників” (Carol of the Bells). Ірен Роздобудько розповіла, яким був композитор, чию різдвяну мелодію слухає весь світ, з ким він збирався емігрувати напередодні вбивства і чим схожі люди з різних епох.

"В світі існує мінімум 2000 різних колективів, що виконують мелодію "Щедрика" у різних жанрах. Натомість не кожен знає автора - українського композитора. Навіть складно уявити, хто ще може конкурувати по кількості виконання цього музичного твору. Щоб пізнати Леонтовича, спочатку дуже прошу знайти в інтернеті і послухати його надлюдську музику.

Його твори - містичний тотем. Раджу послухати "Козака несуть", "Щедрик", "Отче наш". Усі факти з життя Леонтовича в романі - реальні. Їх насправді не так вже й багато. 

Все, що про нього написане і сказане, я постаралася зібрати і використала навіть в репліках героїв. За спогадами його сучасників, Леонтович був сором'язливим, але міг дотепно пожартувати. У мистецтві він був вимогливою і вольовою людиною. На заняттях з учнями міг і кулаком по столу стукнути. 

Роман - не історична біографія: де народився, хрестився, одружився і тому інше. Це белетристика, моя версія розслідування загадкового вбивства Леонтовича.", - розповіла Ірен Роздобудько в одному з інтерв'ю. 

Ім'я вбивці композитора оприлюднено лише у 1990-х роках.


Пропоную і вам прослухати: "Козака несуть" у виконанні славнозвісного хору "Думка"